Födelsemärken
De flesta bär födelsemärken på sin hud. Dessa små, pigmenterade fläckar kan vara av olika storlekar, former och färger och är oftast ofarliga.
Medicinskt granskad
Granskad av: Specialistläkare hudsjukdomar Susanna Hartmann-Petersen
Senast uppdaterad: 15 March 2024

Vad är födelsemärken?

Födelsemärken, även kända som nevi på latin, är pigmenterade fläckar som uppstår på huden på grund av en ökad ansamling av melanin, det pigment som ger huden dess färg. Dessa fläckar kan variera i storlek från små prickar till större fläckar och kan vara platta eller upphöjda. Det finns två typer av födelsemärken:

 • Leverfläckar (Nevus): Detta är den vanligaste typen av födelsemärken och förekommer oftast som små, bruna fläckar på huden. De kan vara platta eller något upphöjda och kan förekomma var som helst på kroppen.

 • Kongenitala Nevi: Dessa födelsemärken är närvarande vid födseln och kan variera i storlek från små prickar till stora områden av pigmenterad hud. Stora kongenitala nevi kan kräva särskild uppmärksamhet och ibland medicinsk intervention.

Varför uppstår födelsemärken?

Orsakerna till födelsemärken är inte helt förstådda, men de antas vara kopplade till genetiska faktorer och exponering för solen. Personer med ljus hy och personer med en familjehistoria av födelsemärken har en ökad risk för att utveckla födelsemärken.

Hur behandlar man födelsemärken?

De flesta födelsemärken kräver ingen behandling och är helt ofarliga. Om ett födelsemärke orsakar obehag eller är kosmetiskt störande kan det dock behandlas på olika sätt:

 • Kirurgisk borttagning: Stora, riskfyllda eller störande födelsemärken kan tas bort kirurgiskt av en hudläkare.

 • Laserbehandling: Laserbehandling kan användas för att minska storleken eller göra färgen ljusare på ett födelsemärke för kosmetiska ändamål.

 • Kryoterapi: Kryoterapi, eller frysborttagning, kan användas för att frysa och avlägsna mindre födelsemärken.

När ska jag söka vård hos hudläkare?

Även om de flesta födelsemärken är ofarliga finns det vissa varningssignaler som kan indikera att ett födelsemärke behöver ytterligare bedömning av en hudläkare:

 • Förändring i färg, form eller storlek

 • Klåda, smärta eller blödning

 • Snabb tillväxt eller förändringar i utseendet över tid

 • Märket skiljer sig stort från övriga märken på kroppen

 • Det är viktigt att vara uppmärksam på dessa varningssignaler och söka medicinsk rådgivning om du är osäker eller orolig över något födelsemärke.

Kan mitt födelsemärke vara hudcancer?

De flesta födelsemärken är ofarliga, men har man otur kan de utvecklas till cancer och då krävs omedelbar vård från läkare. Tidig upptäckt och behandling är avgörande för att förbättra prognosen och minska risken för komplikationer vid hudcancer.

Det finns flera olika typer av hudcancer, som varierar i deras utseende, spridning och prognos. De vanligaste typerna av hudcancer inkluderar:

 • Basalcellscancer (Basaliom): Den vanligaste formen av hudcancer. Uppstår vanligtvis på områden av huden som har utsatts för solen (ansikte, hals, öron och händer). Basalcellscancer växer långsamt och är sällan dödlig, men om den lämnas obehandlad kan den förstöra omkringliggande vävnad och ben.

 • Skivepitelcancer (Skivepitelcancer): Uppstår vanligtvis på områden av huden som har utsatts för solen (ansikte, hals, öron och händer). Skivepitelcancer kan vara aggressivare än basalcellscancer och har en ökad risk för spridning till närliggande lymfkörtlar och organ om den inte behandlas i tid.

 • Melanom: Den allvarligaste formen av hudcancer. Uppstår från melanocyter, de celler som producerar hudens pigment (melanin). Melanom kan uppstå från befintliga födelsemärken eller som nya tillväxter på huden. Det är viktigt att upptäcka och behandla melanom tidigt eftersom det har en hög potential att sprida sig till andra delar av kroppen och kan vara dödligt om det inte behandlas i tid.

 • Merkelcellscancer (Merkelcellscancer): Ovanlig men aggressiv form av hudcancer. Uppstår vanligtvis på områden av huden som har utsatts för solen (ansikte, hals, öron och händer). Merkelcellscancer har en hög risk för spridning till närliggande lymfkörtlar och organ och kan vara dödlig om den inte behandlas i tid.

 • Lymfom: Vissa former av lymfom, en typ av blodcancer som påverkar immunsystemet, kan uppstå i huden och utvecklas till hudlymfom. Denna typ av hudcancer kan förekomma som en rodnad, klåda, eller fläckig utslag och kräver oftast kemoterapi eller strålbehandling för behandling.

Avslutande Tankar

Födelsemärken är vanliga hudförändringar som de flesta människor upplever under sin livstid. Även om de flesta födelsemärken är ofarliga är det viktigt att vara uppmärksam på förändringar i storlek, form eller färg och att söka medicinsk rådgivning om du är osäker eller orolig över något födelsemärke. Genom att vara proaktiv och genomgå regelbundna hudkontroller kan du bidra till att upptäcka och behandla eventuella problem i ett tidigt skede.

Varför finns Dr Hud?
+
Hur kvalificerade är era läkare?
+
Kan jag använda Dr Hud för alla hudåkommor?
+
Varför behöver jag ladda upp bilder?
+
Kan jag ställa frågor till läkaren?
+
Vad händer om jag behöver recept?
+